DutchEnglishGerman

Barghse Jonges Benefietconcert

Pop, Rock, Kölsch & Classic

Barghse Jonges, Bläck Föös en OG Symfonieorkest

s-Heerenberg – Op zaterdag 29 september is het dan zover. De Barghse Jonges hebben hun plannen bekend gemaakt voor het Benefietconcert tegen Kanker 2018. Het wordt geen kopie van het veel bejubelde Open Air Concert aan de Grens in 2014. `We gaan deze keer voor een echte ‘Night of the Proms’ zegt Hans Kloosterboer. ‘Met als basis het repertoire van de Barghse Jonges en Bläck Fööss, aangevuld met symfonische pop-rock en klassieke meezingers. Met het Oostgelders Symfonieorkest voegen we weer een dimensie toe.’

BAJO 2018 Robin Sommers

In hun oefenlokaal bij Grenscafé De Peer lichten de voortrekkers van de 15-koppige Barghse Jonges hun plannen toe. ‘Eind 2015 is het idee geboren voor een nieuw benefietconcert tegen kanker in 2018’ zegt Willy Stein. ‘We hadden al maandenlang zitten broeden want we wilden het succesconcept van 2014 niet klakkeloos kopiëren, maar we vonden ook dat we moesten doen waar we goed in zijn en wat bij het publiek in de smaak valt. Bezoekers van het open air concert aan de grens in 2014 praten er nog steeds over. Daarom hebben we gezocht naar een formule die daar op aansluit maar wel weer wat nieuws toevoegt.’

Het wordt een waarachtige Night of the Proms, compleet met een 65-koppig symfonieorkest. Meer dan 20 van de 40 nummers op het programma worden begeleid door het symfonieorkest o.l.v. Alexander Geluk. Als basis natuurlijk veel repertoire van de Bläck Föoss en Barghse Jonges, zowel van de nieuwe albums van beide bands als de klassiekers die niet mogen ontbreken. Daarnaast maken ze uitstapjes naar een aantal bekende symfonische pop-rocknummers en populair klassieke meezingers.

Daarbij wordt de uitdaging niet geschuwd. Maandenlang is er gewerkt aan de selectie van nummers die het mogelijk maken om met alle muzikanten en zangers in afwisselende samenstellingen een energieke en sfeervolle muzikale show op de planken te brengen. ‘De Fööss doen bij ons mee en wij weer bij hun nummers. Afwisselend in het Keuls en Liemers dialect’ aldus Willy Stein.

Voor Harry Gerritsen, de muzikale leider van de Barghse Jonges, Andreas Wegener van de Bläck Föoss en dirigent Alexander Geluk van het Oostgelders Symfonieorkest betekende dat veel uitzoekwerk. Harry: ‘Meerstemmigheid en mooie harmonieën zijn het kenmerk van de Fööss en van ons. Het moet allemaal bij elkaar passen en te behappen zijn, zeker als je met een groot orkest gaat werken en gastsolisten als bariton Ernst Daniël Smid en sopraan Kim Howbridge.

De hoofdmoot van het programma vormt dus het repertoire van de beide bands die sinds het concert in 2014 en het optreden van de Barghse Jonges in de Köln Arena vriendschappelijke banden onderhouden. ‘We zien elkaar regelmatig’ zegt Marcel Giezenaar, de voorzitter van de Barghse Jonges. ‘Na een etentje begin vorig jaar, in een kroeg in Keulen, kregen Willy en ik direct een positieve reactie op ons plan. Dat hebben we toen samen verder uitgewerkt en in de steigers gezet. Precies een jaar later, begin januari van dit jaar, hebben we er samen in Keulen een klap op gegeven.’

Wat mogen de bezoekers verder verwachten? De play list wordt er bij gepakt. ‘Holy Mother’ van Eric Clapton in de legendarische uitvoering met Luciano Pavarotti. ‘Kind of Magic’ van Queen. ‘Barcelona’ met Mirko Bäumer van de Fööss als good old Freddy Mercury en de sopraan Kim Howbridge in de rol van Montserrat Cabballé. Het thema van ‘the Phantom of the Opera’, de ‘Sabeldans’ en ‘2nd Walz’ door het orkest. Een kleine greep uit de ruim 40 nummers.

En natuurlijk de succesnummers van de Barghse Jonges en Bläck Fööss. Veel werk van het nieuwe album ‘Vier ’t Lève’: ‘De BMC’, ‘Gi-j bunt Hèvig’, ‘De Grens’, ‘Hé Mèèdje’ etc. En natuurlijk de overbekende sound van de Fööss met ‘Du bes die Stadt’ en ‘Kölner Lichter’ met de doedelzakken. Maar ook ‘Freiheit Alaaf’, ‘Stammbaum’, ‘Wasser von Kölle’ en de hitklassieker ‘Wir lassen der dom in Kölle’.

De voorbereidingen zijn zo goed als afgesloten, het plan is rond en nu gaat iedereen met de uitwerking aan de slag. ‘Begin juli hebben we een gemeenschappelijke repetitiedag en avond in
’s-Heerenberg met beide bands, het orkest en de solisten. In september staat een dag voor een repetitie in Keulen gepland met beide bands en op de dag voor het concert wordt de hele dag gerepeteerd met de volle bezetting met licht- en geluid’ aldus Kloosterboer.

Deze keer gaan de mannen niet ‘open air’ maar naar de tot ‘Fascini Festival Dome’ gedoopte mega tent op een braakliggend stuk industrieterrein naast hoofdsponsor Fascini, de enige plek in
’s-Heerenberg die groot genoeg is om de 90 meter lange, 40 meter brede en 16 meter hoge festivaltent met 14 masten en een podium van 300 M2 te plaatsen.

Voor senioren en mensen die minder goed te been zijn is er een tribune met 230 plaatsen en een rolstoeldeck. De overige 2.250 plekken zijn allemaal staanplaatsen. Voor de sponsors en hun 500 gasten wordt een speciale business club met een VIP deck ingericht. Die is al helemaal uitverkocht.

De kaartverkoop voor het benefietconcert ‘Vier ’t Lève met Pop, Rock, Kölsch & Classic’ begint op donderdag 12 april. Kaarten kosten € 25,- en zijn verkrijgbaar bij de ticketshops Kachelhöltjes Partypret en Primera in ’s-Heerenberg, Primera in Didam en InfoCenter Emmerich am Rhein.
Online tickets worden aangeboden op www.eventim.nl
Voor info over het concert, het project en tickets: www.concerttegenkanker.nl of Facebook Barghse Jonges.

Info en links:

http://concerttegenkanker.nl/

After Movie Concert 2014

Bläck Fööss compilatie Silvesterkonzert 2017

https://www.youtube.com/watch?v=z_OpAeCl_n0

Unsere Stammbaum – Bläck Fööss

https://www.youtube.com/watch?v=KzLi7gT7ZG0

Clip Concert tegen Kanker 2014

https://www.youtube.com/watch?v=FdwSAJowc4Y

Montferland

Montferland. Parel in het oosten, die deels in de Achterhoek en deels in de Liemers ligt. Rijk aan prachtige wandel- en fietsroutes, ruiter- en menpaden, culinaire hotspots, kinderactiviteiten, sportief vertier, recreatie, wellness mogelijkheden, culturele schatten, historische gebouwen, een bruisend verenigingsleven, een aansprekende evenementenkalender, afwisselende landschappen met meer dan tweeduizend hectare bos en unieke vergezichten.

Natuur Regio

Wandelen

Montferland is met zijn bossen, heuvels, slingerende paadjes en mooie uitzichten een eldorado voor wandelaars. Het aanbod aan prachtige wandelroutes is groot en gevarieerd: van een korte boswandeling tot een lange wandelroute. Een aanrader: de Montferlandse Toppen Wandelroute van 42 kilometer.

Natuur Wandelen

Fietsen

Montferland en omgeving is een walhalla voor elke fietser: fietsliefhebbers én wielrenners kunnen hun hart ophalen.

Natuur Fietsen

Kids

Van lekker spelen, ravotten, klimmen en fietsen tot paardrijden en koetsieren. Jongens en meisjes kunnen zich heerlijk uitleven in Montferland en omgeving.

Kids Activiteiten

Culinair

Deze streek herbergt veel bijzondere restaurants, horecagelegenheden en ijssalons. Lekker, eerlijk en gezond eten, een rondje langs alle culinaire hotspots is puur genieten.

Culinair Activiteiten

Overnachten

In Montferland en omgeving is zoveel te doen, je hebt aan één dag eigenlijk niet genoeg. Kies daarom voor een meerdaags verblijf.

Overnachten Regio

Over de grens

Met Duitsland binnen handbereik krijgt grenzeloos genieten indeze streek ook letterlijke betekenis. Montferland is een ideale uitvalsbasis om even een kijkje bij buren te nemen.

Activiteiten Regio

Kastelen, musea, molens

De zandwinning haalt tot 30 meter diepte zand en grind uit de ondergrond. Verzamelaars zoeken, al meer dan 40 jaar, tussen dit grind naar fossielen en botten van de wolharige mammoet en zijn metgezellen.

Activiteiten Regio