DutchEnglishGerman

Kastelen, musea, molens

min40celsius

Bezoekerscentrum Min40celsius

De zandwinning haalt tot 30 meter diepte zand en grind uit de ondergrond.
Verzamelaars zoeken, al meer dan 40 jaar, tussen dit grind naar fossielen en botten van de wolharige mammoet en zijn metgezellen.
150.000 jaar geleden was de grote ijstijd. Grote delen van Nederland waren bedekt onder een dik pak landijs.
Als het klimaat warmer wordt verdwijnt het landijs en stuwwal
”Montferland” blijft achter met daaromheen diepe dalen.De Rijn is ten oosten van de stuwwal door het diepe dal naar het noorden gaan stromen
en heeft bij Azewijnse Broek een 30 meter dik zandpakket afgezet.

Kasteel Museum Huis Bergh ‘s-Heerenberg

Wie een bezoek brengt aan het stadje ‘s-Heerenberg in Gelderland wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestigingswal. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw.
De belangrijkste thans nog bestaande delen dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw.
In de loop der tijden hebben uitbreidingen, verfraaiingen, branden en oorlogen het aanzien van het kasteel veranderd.

Kasteel-Huis-Bergh

Museum Schloss Moyland

Museum Schloss Moyland, net over de grens met Duitsland, is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en een internationaal onderzoekscentrum met betrekking tot Joseph Beuys. De museumcollectie, waarvan de oorsprong ligt in de voormalige privéverzameling van de gebroeders Van der Grinten, wordt in het historische kasteel- en parkcomplex geconserveerd en gepresenteerd. Onderdeel van het museum zijn het Joseph Beuys Archief en de museumbibliotheek. Een veelzijdig programma van tentoonstellingen, evenementen en educatieve activiteiten alsmede het in een groot park gelegen historische kasteelgebouw maken het museum aan de Nederrijn tot een instituut met internationale uitstraling.

Museum Kasteel Anholt

In het kader van de restauratie van het kasteel Anholt, dat in 1945 meer dan 70 % was verwoest, werd in het hoofdgebouw een museum gepland.
Hier ontstond dan in 1966 een compleet ingericht museum, met de bibliotheek en het huisarchief van de vorsten van Salm-Salm.
In het museum is o.m. de grootste, historisch-gegroeide schilderijenverzameling in privé-bezit uit Nordrhein-Westfalen tentoongesteld.
Belangrijke werken van o.a. Nederlandse schilders uit de 17° eeuw zoals Rembrandt, Jan van Goyen, Gerard ter Borch, van Vlaamse, van Duitse, van Spaanse en van Italiaanse meesters zijn in Anholt aan te treffen. Tevens er is een grote collectie van Chinees, Japans, Nederlands en Duits porselein uit de 17° en 18° eeuw, als ook renaissance- en barokmeubelen voor het publiek tentoongesteld.

Waterburcht Anholt kasteel
Kasteel Ruurlo

Kasteel Musseum More

Kasteel Ruurlo, tweede locatie van Museum MORE, is nu open voor publiek. In het kasteel staat het leven en werk van grootmeester Carel Willink centraal.
De opstelling toont de ontwikkeling van een zoekende kunstenaar, die zich later weet te ontplooien als de nooit geëvenaarde schilder.
Naast 45 werken van Carel Willink, zijn ook vijf bijzondere creaties van modeontwerpster Fong Leng te zien.

Stadsmuseum Bergh Marktstraat 3 7041 AH ‘s-Heerenberg 06 – 19 98 14 57
Stadsmuseum Doetinchem Burg. van Nispenstraat 2 7001 BS Doetinchem 0314 – 33 55 57
Voetbal Museum Heuvelwijk 10 7047 CJ Braamt 06 – 28 64 13 29
Museumboerderij Gildekoat Bovendorpsstraat 16 7038 EC Zeddam
Diverse musea in Emmerich, o.a. Rheinmuseum, PAN kunstforum Nederrijn, Museum voor koffietechniek, het kunst atelier van Hein Driessen aan de promenade.

Molens

Düffels Möll Stokkum Molenberg 9 7039 CL Stokkum

De grafelijke Korenmolen Bovendorpstraat 14 7038 EC Zeddam
T. 0314 661 281

De Rosmolen Zeddam Bovendorpsstraat 21 7038 CH Zeddam
T. 06 251 848 79

Koenders Möl Braamt Zeddamseweg 5 7047 CW Braamt

St. Martinusmolen Didam Molenhoek 17 a 6942 EW Didam

T. 0316 225 519

Gerritzen Mühle Elten Stockumer Straße 46446 Emmerich am Rhein

Kastelen Musea Molens

Cultuurhistorische parels

Op ontdekkingsreis naar cultuurhistorische parels van Montferland en omgeving
In Montferland en Omgeving zijn nog diverse molens die in gebruik zijn. Als de vlag buiten wappert is de molenaar aanwezig en kan men hier een bezoek brengen.

Montferland

Montferland. Parel in het oosten, die deels in de Achterhoek en deels in de Liemers ligt. Rijk aan prachtige wandel- en fietsroutes, ruiter- en menpaden, culinaire hotspots, kinderactiviteiten, sportief vertier, recreatie, wellness mogelijkheden, culturele schatten, historische gebouwen, een bruisend verenigingsleven, een aansprekende evenementenkalender, afwisselende landschappen met meer dan tweeduizend hectare bos en unieke vergezichten.

Natuur Regio

Wandelen

Montferland is met zijn bossen, heuvels, slingerende paadjes en mooie uitzichten een eldorado voor wandelaars. Het aanbod aan prachtige wandelroutes is groot en gevarieerd: van een korte boswandeling tot een lange wandelroute. Een aanrader: de Montferlandse Toppen Wandelroute van 42 kilometer.

Natuur Wandelen

Fietsen

Montferland en omgeving is een walhalla voor elke fietser: fietsliefhebbers én wielrenners kunnen hun hart ophalen.

Natuur Fietsen

Kids

Van lekker spelen, ravotten, klimmen en fietsen tot paardrijden en koetsieren. Jongens en meisjes kunnen zich heerlijk uitleven in Montferland en omgeving.

Kids Activiteiten

Culinair

Deze streek herbergt veel bijzondere restaurants, horecagelegenheden en ijssalons. Lekker, eerlijk en gezond eten, een rondje langs alle culinaire hotspots is puur genieten.

Culinair Activiteiten

Overnachten

In Montferland en omgeving is zoveel te doen, je hebt aan één dag eigenlijk niet genoeg. Kies daarom voor een meerdaags verblijf.

Overnachten Regio

Over de grens

Met Duitsland binnen handbereik krijgt grenzeloos genieten indeze streek ook letterlijke betekenis. Montferland is een ideale uitvalsbasis om even een kijkje bij buren te nemen.

Activiteiten Regio

Kastelen, musea, molens

De zandwinning haalt tot 30 meter diepte zand en grind uit de ondergrond. Verzamelaars zoeken, al meer dan 40 jaar, tussen dit grind naar fossielen en botten van de wolharige mammoet en zijn metgezellen.

Activiteiten Regio